Fyziológia spánku

Buona Notte s.r.o., Spánkové laboratórium

Autor: Buona Notte s.r.o., Spánkové laboratórium

Profil spoločnosti Spoločnosť BUONA NOTTE sa zaoberá diagnostikou spánkových porúch dýchania, prejavom ktorých sú chrápanie a prestávky v dýchaní -…

Viac o autorovi

 

Prespíme tretinu života, pričom platí:
"aká noc, taký deň"

 

Počas spánku oddychujú a regenerujú jednotlivé systémy organizmu. Spánok je dôležitý najmä pre nervovú sústavu a pre našu duševnú činnosť. Spánok má svoju štruktúru, hovoríme jej architektúra spánku.

Počas noci máme 4-5 cyklov spánku. Jeden spánkový cyklus trvá cca 90 minút a skladá sa z piatich fáz: jednej fázy REM (rapid eye movement - rýchle pohyby očných gúľ) a štyroch fáz nonREM (nie REM) spánku. V štádiu 1 nonREM zaspávame a ešte podvedome vnímame naše okolie. V štádiu 2 nonREM spíme už hlbším spánkom, ale je možné nás z tejto fázy spánku zobudiť. Najkvalitnejšie sú fázy 3 a 4 nonREM, fázy tzv. pomalovlnového spánku, kedy naša myseľ najlepšie oddychuje.

Ľudia so spánkovými poruchami dýchania majú nedostatok spánku vo fázach 3 a 4 nonREM. Tento nedostatok sa prejavuje rôznymi formami únavy a mikrospánkom počas jazdy autom.

Ľudia s insomniou mávajú celkový počet hodín spánku znížený na polovicu, ale ich cykly sú vcelku zachované. To je aj dôvod, prečo ľudia trpiaci insomniou majú pocity únavy pod kontrolou.