Chrápanie a únava

Buona Notte s.r.o., Spánkové laboratórium

Autor: Buona Notte s.r.o., Spánkové laboratórium

Profil spoločnosti Spoločnosť BUONA NOTTE sa zaoberá diagnostikou spánkových porúch dýchania, prejavom ktorých sú chrápanie a prestávky v dýchaní -…

Viac o autorovi

 

Pocit únavy vzniká aj u pacientov so spánkovými poruchami dýchania a u pacientov s insomniou. U pacientov so spánkovými poruchami dýchania vzniká pocit únavy z dôvodu, že počas spánku chrápu a majú apnoické pauzy (prestávky v dýchaní).

Na konci apnoickej pauzy sa človek na 1 až 3 sekundy zobudí (arousal). Arousal zabráni pacientovi dostať sa do hlbokých spánkových štádií, ktoré sú dôležité pre pocit sviežosti, aký má zdravý človek ráno po vyspatí. Ľudia so spánkovými poruchami dýchania majú nedostatok spánku nonREM 3-4.

Prejavy únavy sú rôznorodé: u niekoho je to len pocit ospalosti počas dňa alebo hneď zrána, kedy nie je schopný prebrať sa k životu. U iného je to opakovaná bolesť hlavy alebo pocit únavy v hlave. Časom sa dostavuje neschopnosť koncentrácie na prácu, zabúdanie, únava po dobrom jedle, zaspávanie pri televízore. Výraznými formami sú zaspávanie na poradách či schôdzach, neschopnosť spomenúť si, čo chcel človek povedať.

Nebezpečnou, ale nie zriedkavou formou únavy je mikrospánok za volantom. Po zdravotnej stránke ohrozuje nielen pacienta, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Takýto mikrospánok sa nazýva imperatívny (rozkazovačný), nakoľko človek nad takouto situáciou úplne stráca kontrolu. Mikrospánok prichádza častejšie počas jazdy autom na rovných alebo monotónnych cestách v hociktorú dennú či nočnú hodinu.

Iná je situácia u ľudí, ktorí trpia insomniou. Nespavosť znižuje kvalitu života, chronicky zhoršuje ľuďom náladu, stávajú sa nevrlí, málo zhovorčiví, až samotári. Problém nespavosti ich intenzívne zamestnáva nielen počas noci, ale aj počas dňa, nie sú plne výkonní, cítia sa obmedzovaní, ponárajú sa do seba a stávajú sa z nich introverti. Títo pacienti tiež pociťujú únavu, ale majú ju pod kontrolou a rôzne metódy na zvýšenie výkonnosti u nich fungujú. Ak však nespavosť trvá dlhodobo, mávajú zlú náladu, ľahko sa nahnevajú, niektorí pociťujú obdobia plačlivosti a nechuti k čomukoľvek, iní ostanú apatickí.